Wędliny

Tradycja zobowiązuje!

Zakłady produkcyjne których asortyment możemy zaoferować naszym Klientom, są dobierane z niezwykłą starannością. Znajdują się wśród nich zarówno najwięksi producenci w Polsce, jak i małe rodzinne manufaktury wędlin, produkujące wędliny tradycyjne bez konserwantów i dodatków funkcjonalnych ze starannie dobranego surowca, pozyskiwanego tylko od najlepszych hodowców.

Łączy je jedno: ich receptury powstały w oparciu o połączenie tradycji i jakości.

Dzięki temu w naszej ofercie znajduje się ponad 1000 gatunków wyrobów mięsnych, do których należą: wyroby tradycyjne, wędzonki, kiełbasy, pieczenie, pasztety, wyroby podrobowe oraz wyroby na specjalne okazje.

Mimo bogatego doświadczenia w branży mięsno-wędliniarskiej , stale poszerzamy naszą wiedzę o potrzebach naszych Klientów. Staramy się wychodzić naprzeciw Ich oczekiwaniom, poszukując nowych, ciekawych produktów, jak i pielęgnując tradycję sprzedaży towarów najwyższej jakości.

Czy wiesz, że…?

  • Jasnej barwy nalot pokrywający kiełbasy dojrzewające, takie jak wybrane gatunki salami czy hiszpańska fuet, to efekt działania szlachetnych pleśni uczestniczących w procesie dojrzewania wędlin.

    Analogicznie, biały nalot powstający na suchych wędlinach, podczas ich przechowywania w niskich temperaturach jest wynikiem krystalizacji soli (a także białka). Stanowi wręcz dowód na to, że dana kiełbasa została w odpowiedni sposób odparowana w toku produkcji.

    to procesy naturalne, które nie mają negatywnego wpływu na jakość i bezpieczeństwo wyrobów.

  • Niegdyś kiełbasa stanowiła nieodzowny element tzw. Bigosu hultajskiego. W czasach saskich dobry szlachecki kucharz powinien był umieć przyrządzać kiełbasę na 12 sposobów a pański aż na 24!

Tradycja polskiego wędliniarstwa może pochwalić się znanymi na cały świat przysmakami. Polacy może nie wymyślili kiełbasy, ale na pewno doprowadzili ją do perfekcji!